In 2025 viert het USKO haar 80-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1945 biedt het USKO studenten de gelegenheid om op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met klassieke muziek. Voor de oorlog was de Nederlandse samenleving sterk verzuild, en ook de Utrechtse studentenverenigingen waren strikt gescheiden op basis van geloof en overtuiging. Tijdens en na de oorlog ontstond echter een gevoel van verbroedering en eenheid, waardoor de barrières tussen de verschillende zuilen en verenigingen tijdelijk vervaagden. De oude tegenstellingen werden minder belangrijk gevonden, en men streefde naar een gezamenlijke studentengemeenschap.

In deze geest werd het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) opgericht, voortgekomen uit een cantategroepje van Bachkenner en dirigent Hans Brandts Buys. In een volkomen verzuilde samenleving, droomde hij van een ‘open, vrij en toegankelijk gezelschap, waarin het gezamenlijk musiceren alle barrières van politiek, religieuze en maatschappelijke aard zou opheffen.’ 

Op die manier wilden wij ons lustrumthema ook verbinden met het thema vrijheid. Het USKO is even oud als onze bevrijding sinds de Tweede Wereldoorlog, en die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Juist in de generatie die heeft meegemaakt hoe het voelt om onvrij te zijn, ontstond de behoefte om barrières op te heffen en te verbroederen, samen te werken, en bovenal samen te zijn en samen muziek te beleven. Hierbij is muziek een taal die iedereen spreekt en dus grenzen overstijgt. Het is bijzonder hoe muziek in staat is om mensen die elkaar niet zouden kunnen verstaan – taal, die ons ook opdeelt langs grenzen – hetzelfde te laten voelen.

Met het oog op die geschiedenis, is het thema van het lustrumjaar Indefinita geworden, het Latijnse woord voor ‘grenzeloos’, ‘ondefinieerbaar’ en ‘oneindig’. De idealen van Brandts Buys resoneren nog steeds in het huidige USKO. Nu zijn we een muziekvereniging met een zo groot mogelijke toegankelijkheid zonder audities voor het koor, maar met een hoog niveau, en een centrale plaats voor de muziek van Bach. Iedereen is welkom om lid te worden, ongeacht ervaring met klassieke muziek, ongeacht levensovertuiging, gender, seksualiteit en achtergrond. Dat vieren we met dit thema, en we hopen deze idealen zo door te kunnen geven, zodat het USKO oneindig een grensoverstijgende, muzikale plek kan zijn.

Website by Webroots

Analytics by Conversios