Het USKO kent in haar bestaan 5 dirigenten. De eerste dirigent die voor het USKO mocht staan, was de oprichter van dit studentenmuziekgezelschap: Hans Brandts Buys. Het begon met een klein Bachcantate-groepje dat hij in 1941 startte. Dit groeide en bloeide in de loop der jaren en op 5 oktober 1945 was de eerste officiële repetitie van het USKO een feit.

Brandts Buys werd na zijn (plotselinge) overlijden in 1959 opgevolgd door Jaap Hillen. Hij was geen onbekende van het USKO: hij was al jarenlang betrokken bij het gezelschap als organist. In eerste instantie zou hij slechts één programma het werk van Brandts Buys voortzetten, maar de samenwerking met Hillen beviel het USKO erg goed. Dat dit wederzijds was, blijkt wel uit het feit dat Hillen maar liefst 25 jaar dirigent is geweest van het USKO.

In 1984 nam Harold Lenselink het stokje over van Hillen. Ook hij was geen vreemde van het USKO, want hij had tijdens zijn opleiding aan het conservatorium les in koordirectie van Hillen. Op die manier was hij met het USKO in aanraking gekomen en had hij al enkele malen als repetitor gefungeerd tijdens de jaarlijks terugkerende kampweek. 17 jaar lang heeft Lenselink als dirigent voor het USKO gestaan.

In 2001 trad weer een bekende van het USKO in de voetsporen van de voorgaande dirigenten, namelijk Johan Rooze. Ook hij was al jarenlang betrokken bij het USKO als repetitor tijdens kamp. Rooze had veel plannen met het USKO voor zich, maar zijn dirigentschap mocht slechts van “korte duur” zijn. Ware liefde laat niet op zich wachten en in 2008 vertrok hij met zijn geliefde naar Zuid-Korea. Met zeven jaar is Rooze daarmee het kortst dirigent geweest van het USKO.

Na het vertrek van Rooze kwam Lenselink weer even om de hoek kijken. Het USKO had namelijk niet per direct een nieuwe dirigent gevonden en Lenselink werd bereid gevonden als interim-dirigent. Na twee maanden mocht het USKO een vijfde dirigent verwelkomen: Gilles Michels. Vele studenten heeft hij geënthousiasmeerd door zijn grote liefde en passie voor de muziek van J.S. Bach, en onder zijn bezielende leiding werden het koor en orkest tot grote hoogtes gestuwd. Het USKO nam in 2020 afscheid van Michels, na een dirigentschap van 12,5 jaar. In de coronatijd werd het USKO tijdelijk bijgestaan door Béni Csillag als koordirigent en Anthony Scheffer als orkestdirigent.

Website by Webroots

Analytics by Conversios