Basje De Beer, USKO's mascotte, is bij elk concert trouw aanwezig om zijn Uskieten te inspireren en ze tot hun uiterste te laten presteren. Bij alle activiteiten van en omtrent het USKO is Basje aanwezig. Eigenlijk is Basje altijd daar waar het bestuur ook is. Basje De Beer en het USKO gaan al decennia lang samen hand in hand, Basje is de steun en toeverlaat van het bestuur en van de Uskieten.

Hoe Basje tot deze zeer eerbiedwaardige en alom gewaardeerde positie is gekomen is tot op de dag van vandaag een legende, een mythe en door zijn vele verdichtsels is de historische waarheid moeilijk te ontdekken. We wagen toch een poging zijn oorsprong te traceren en nemen een stap terug in de tijd, naar het jaar 1947...

De allereerste tournee brengt het Utrechts Studenten Koor en Orkest naar Zwitserland. Tussen 2 en 9 november 1947 geeft het USKO twee concerten, in Basel en Bern. Dit, als dank voor de steun van de universiteit van Basel, die de Universiteit van Utrecht geadopteerd had om te helpen bij de opbouw na de oorlog. Na afloop van het concert in Bern (waarvan het stadswapen een beer bevat) krijgt het USKO een krans aangeboden van de burgemeester van Bern, waar aan het lint twee speelgoedbeertjes hangen, in de Utrechtse kleuren rood en wit.

Volgens de overlevering zijn deze beertjes altijd bewaard gebleven. Een ander verhaal luidt echter dat deze beertjes kwijt zijn geraakt, en dat Maria Brandts Buys nieuwe beertjes heeft gekocht. Maar niemand weet of dit ook de beertjes zijn die nu aan de bestuurslinten hangen. Hoe dan ook vormen deze beertjes de geboorte van de berentraditie en zijn zij de voorlopers van Basje De Beer. Na een reeks van Grote Beren was daar Beer, als enige heer in rok zónder pantalon. Tragisch genoeg werd deze Beer in 1964 gestolen en is over zijn lot sindsdien niets meer bekend. Van geld dat een groepje Uskieten bij elkaar gelegd had, werd er in de speelgoedwinkel aan de Minrebroederstraat een nieuwe mascotte gekocht. Geïnspireerd door Annie M.G. Schmidt kreeg - onder de leuze "En dit is de beer Sebastiaan" - de nieuwe beer zijn naam. Deze Beer, met de troetelnaam Basje, is tot zeer recent in functie gebleven maar is op 6 januari 2018 welverdiend met pensioen gegaan. Basje is opgevolgd door door zijn zoon Basje de Beer II.

Naast Basje De Beer zijn er ook nog vele andere beertjes die bij het USKO rondzwerven. Wanneer de kleine oranje en gele beertjes precies zijn ontstaan, is niet bekend. De oranje beertjes zijn ouder dan de gele, worden aan honorairen gegeven. Later ontstond het idee élk USKO-lid te ver(b)eren met een kleine mascotte. En om het gewone volk te onderscheiden van de honorairen, is voor deze beertjes de kleur geel gekozen. Deze berentraditie bestaat nog steeds. Elk jaar op het Bachkamp is er een berenhoek aanwezig met vilt en garen. De bedoeling is om een beertje te maken die op een zorgvuldig gekozen persoon is toegesneden, wat de enorme diversiteit in de verschijningsvormen verklaart.

Een aantal oud-bestuursleden van het USKO poseert na diens laatste concert in januari 2018 met de afzwaaiende Basje
Basje de Beer II in actie
Basjes voorganger
Basje in de jaren '50

Website by Webroots

Analytics by Conversios