Elk jaar gaat het USKO op tournee naar het buitenland. De tournee 2017 zit er op, maar er is alweer een nieuwe reiscommissie bezig om onze tournee in 2018 te organiseren! Hieronder kunt u de verslagen van drie eerdere tournees lezen.
Verslag Tournee 2016
Paspoort? Check! Telefoonoplader? Check! Bladmuziek? Check! Zin in tournee? CHECK!!
Op 18 maart om stipt vier uur vertrokken twee tourneebussen vanaf het trouwe repetitiegebouw Parnassos, volgestouwd met instrumenten en enthousiaste Uskieten, richting Oost-Europa.
Na een 17 uur durende reis kwamen we in de eerste stad Krakau aan, waar we diezelfde avond al ons eerste concert gaven. Deze vond plaats in de prachtige (en koude) St. Catharina van Alexandriëkerk. Ingepakt in warme kleding gaven we een concert voor een select publiek. Het concert werd razend enthousiast ontvangen: met een stralend gezicht besloot het publiek het concert met een staande ovatie!
De volgende dag bezochten velen het vroegere concentratiekamp Auschwitz. Anderen kozen ervoor om de Poolse culturele hoofdstad te verkennen, om vervolgens samen in een knusse barkelder te eindigen. Daar herrees een stokoude man achter een nog oudere piano de glorie van de blues- en rock-’n-rolltijd. Wat was dat een bijzonder schouwspel!
Nog nagenietend van Krakau reisden we de volgende dag naar Bratislava, waar we die avond ons tweede concert gaven. Daar aangekomen stonden ons een aantal verrassingen te wachten. Allereerst was de concertlocatie prachtig! Gelegen in een faculteitsgebouw van de plaatselijke universiteit was daar een hoffelijke concertzaal, vol pracht en praal. Ook keken we verbaasd op toen daar opeens een filmploeg van de landelijke christelijke televisie klaarstond (zie link onderaan), tezamen met vertegenwoordigers van de Nederlandse ambassade! Het werd een mooi concert met een bijzonder publiek, dat afgesloten werd met een daverend applaus.
Geplaagd door allerlei Matthäusriedeltjes in hun hoofd, brachten veel Uskieten de daaropvolgende dag een bezoek aan een kasteelruïne en diens omliggende schone natuur. Anderen trokken de idyllische binnenstad in en genoten van een lekker dagje vrij.
In de vroege ochtend stapten we wederom in de bus: op naar het grote Boedapest, om daar ’s avonds ons derde concert te geven. Deze vond plaats in een mooi versierde, doch rustieke witte gereformeerde kerk in het hartje van Boedapest. Blij verrast liepen we die avond voor aanvang van het concert naar onze plaats, waar we zagen dat de hele zaal – drie verdiepingen hoog – bomvol zat met publiek! Wat een energie gaf het ons en dat was het gehele concert voelbaar, en blijkbaar ook hoorbaar, want er volgde een applaus van zeker 10 minuten lang!
Enthousiast napratend over het fantastische concert van de voorgaande avond, betrad iedereen de volgende ochtend een rondvaartboot. Onder het genot van een drankje en een stralende zon voer de boot over de Donau langs de hoogtepunten van Boedapest. Na de tocht verspreidde iedereen zich over Boedapest en ging zijn eigen weg.
De dag erna diende alweer het laatste concert zich aan. Deze werd in de Schotse kerk van Boedapest gehouden, een wat kleinere kerk met een hechte en warme gemeenschap. Doordat zij die avond de kerk volledig vulden mochten wij ook ons laatste concert voor een volle zaal geven. De uitvoering werd een succes. Helaas kon de bassolist door ziekte het laatste concert niet uitzingen. Toch was het publiek zeer enthousiast en mochten we een groots applaus in ontvangst nemen!
Het laatste concert was achter ons. We konden terugkijken op een fantastische tournee en dat moest gevierd worden! Iedereen trok een gekke outfit aan en koor, orkest, solisten en dirigent begaven zich richting een bekende zogeheten ‘ruin bar’, om daar tot in de late uurtjes te feesten.
Na nog een dagdeel vrij, begonnen we op 26 maart aan het eind van de middag aan de lange terugreis naar Nederland. De achtdaagse tournee was ten einde. Met mooie (muzikale) herinneringen en nieuwe vriendschappen kijken we er tevreden op terug.
Tot slot een dankwoord voor iedereen die heeft geholpen deze tournee mogelijk te maken. Allereerst dank aan het Ans en Hans Hellebrekersfonds, het Elise Mathilde Fonds en alle particuliere donateurs voor hun financiële ondersteuning. Daarnaast veel dank aan het overkoepelde kerkorgaan in Boedapest die onze concerten daar op de kaart heeft gezet. Ook dank aan de Sjouwcommissie: zonder hen geen tournee. Natuurlijk ook dank aan het USKO-bestuur voor hun advies en hulp.
Duizendmaal dank!
De ReisCommissie 2016,
Bekijk de door de christelijke televisieploeg gemaakte opnames terug via de onderstaande link! We komen na 7.48 minuten in beeld.
http://www.tvlux.sk/archiv/play/9626
Verslag Tournee 2015
Op donderdag 2 juli, om 06:00 uur in de ochtend vertrok het Utrechts Studenten Koor en Orkest met twee grote bussen, busje Elven (busje rustig) en busje Dwergen (busje herrie), vanaf de Kruisstraat in Utrecht naar Italië. Koor- en orkestleden waren enthousiast maar slaperig na een korte nachtrust, klaar om de Hohe Messe van J.S. Bach nog vier keer uit te voeren in Italië. 2 juli was voor het USKO een dag van lange reisuren. Na een late avondmaaltijd arriveerden de bussen rond middernacht eindelijk bij het hostel in Bologna.
Op 3 juli vond ‘s avonds het eerste concert van de tournee plaats in de San Martino, als afsluitend onderdeel van het MusicAteneo festival, georganiseerd door het Collegium Musicum Almae Matris. Hier ontmoetten koor en orkest dirigent Gilles Michels en solisten Andrea Tjäder, Eline Welle, Jasper Dijkstra en Berend Eijkhout. Publiek, solisten, dirigent, koor, en orkest genoten allen van een prachtig concert van de Hohe Messe van J.S. Bach in een prachtige kerk. Na afloop zijn koor- en orkestleden samen met leden van het CM de stad ingegaan om deze en elkaar beter te leren kennen. 4 juli bood tourneegangers de kans om de stad in het daglicht te bezoeken, en ’s avonds een voorstelling van de film 2001: A Space Odyssey met live muziek op het Piazza Maggiore.
5 juli was weer een reisdag, ditmaal van Bologna naar Rome. Een tussenstop werd gemaakt in Spello, waar het USKO haar tweede spetterende concert van de tournee gaf in de Santa Maria Maggiore voor een zeer enthousiast publiek, met als speciale en onverwachte gast aartsbisschop Piergorgio Bertoldi. Leden hadden de tijd om het stadje te verkennen terwijl er werd opgebouwd. Rond middernacht arriveerden de bussen bij het hostel.
In Rome had men twee vrije dagen om de stad en omgeving te verkennen voor het volgende concert op 8 juli in de San Paolo dentro la mura. Het historsich stadcentrum werd uitgebreid verkent, maar ook meren in de omgeving zijn bezocht, het nachtleven van de lokale studentenwijk werd geproefd, en enkele leden hebben zelfs van de gelegenheid gebruik gemaakt om Pompeï te bezoeken. Van het concert van 8 juli wordt gezegd dat het het warmste USKO concert ooit is geweest, of in elk geval het warmste USKO concert onder leiding van Gilles. De vele stille ventilatoren zorgden gelukkig voor wat verkoeling voor het koor en orkest, maar de bassist vatte kou door de combinatie van wind en een kletsnatte rug. Het publiek in Rome was laaiend enthousiast, en liet dat regelmatig merken met veelvuldig applaus.
Op 9 juli vertrokken de bussen van Rome naar Verona, met een korte tussenstop bij het Lago di Bilancino waar menig Uskiet de zwemspullen tevoorschijn haalde. De bussen arriveerden op tijd in Verona voor de vele geïnteresseerden om naar de uitvoering van Nabucco in de arena te gaan. De volgende dag was het alweer tijd voor het laatste concert, ditmaal in de San Bernardino. De monniken van het klooster ontvingen koor en orkest met warm enthousiasme, en riepen na afloop van het concert zelfs om een toegift, een verzoek waar iedereen maar al te graag aan tegemoed kwam.
11 juli was weer een vrije dag voor tourneegangers. Men verspreidde zich door de stad om hem te verkennen, maar iedereen verzamelde zich aan het eind van de middag bij Teatro Stabile voor een wandelvoorstelling van Romeo en Julia, spelend op de plaatsen beschreven in het stuk. Deze keer was het de beurt van het USKO om de rol van enthousiast publiek te vervullen, en voor enkelen die van luid geprezen acteur. De avond werd afgesloten met een bescheiden eindfeest met het thema Angels & Demons.
Op 12 juli was het alweer tijd om terug te rijden naar Nederland. De terugreis was (on)gelukkig genoeg een stuk saaier dan de heenreis en in de nacht van 12 op 13 juli arriveerden de bussen weer bij de Kruisstraat, thuis in Utrecht.
Aan iedereen die mee heeft gewerkt of heeft gedoneerd: ontzettend bedankt!
Reisco 2015
Verslag Tournee 2014
Zaterdag 19 april, Château Vianden, Luxemburg: Het orkest is klaar met stemmen, het koor loopt op en de president van het middeleeuwse Schloss Vianden kondigt ons aan: ‘met veel trots hebben we vandaag het Utrechts Studenten Koor en Orkest te gast. Een groep jonge mensen die met veel passie klassieke muziek uitvoeren.’ De Johannes Passion van Bach, een concert waar hij zelf al tijden naar uit had gezien, en wij ook! Eindelijk was het moment daar: ons tournee-concert in Kasteel Vianden. Een concert waar we als tourneecommissie extra naar uit hadden gekeken en dat ook extra spannend was vanwege de atypische locatie: dit keer niet een mooie kerk met geweldige akoestiek, maar een wat lage concertzaal, met wandtapijten en weinig galm, in een heus kasteel! Het vergde logistiek wat aanpassingsvermogen: het klavecimbel en het orgel werden met een minivan naar het kasteel gereden, de ledenruimte was boven in het kasteel, voorbij het bordje ‘verboden toegang voor onbevoegden’ en ook muzikaal waren er wat aanpassingen nodig: er moest scherper worden opgelet en meer legato worden gespeeld en gezongen. Al deze factoren maakten dit concert een concert om nooit te vergeten. Het werd een goed concert, alle leden zetten hun beste beentje voor, en toen het slotkoraal geklonken had, bleek dat het publiek erg had genoten van het concert: er kwam een daverend applaus!
Er was nog een reden dat we dit concert nooit zullen vergeten: het was ons laatste tourneeconcert, de afsluiter van een toptijd. Voordat we in Kasteel Vianden speelden, hadden we er al een hele tournee opzitten. Een week eerder, op zaterdag 12 april speelden we de Johannes Passion in de Sint Geertruikerk in Leuven. De dag ervoor was de tournee begonnen met een voorspoedige en relatief korte heenreis vanaf Parnassos naar dit Belgische stadje. We werden meteen wegwijs gemaakt in de stad door onze eigen gids Judith die de stad had leren kennen tijdens haar buitenlandse studietijd en de volgende dag gaven we gelijk ons eerste concert en het stond als een huis. De ochtend erna vertrokken we richting Metz. Onderweg maakten we een tussenstop en hadden we een paar uurtjes de tijd voor een wandeling in de omgeving van de Moezel: een mooi heuvelachtig gebied, met uitzicht op de rivier en met hellingen vol druivenranken. Na de wandeling, op het moment dat we weer verder wilden reizen, bleek dat enkele van onze leden verdwaald waren. Onder hen ook de bassolist die tijdens onze concerten Jezus’ rol vertolkte. Na wat zoeken en enkele kunststukjes van de buschauffeurs, vonden we hem en zijn volgelingen een paar dorpjes verderop weer terug en konden we onze reis naar Metz vervolgen. Aldaar aangekomen hadden we een avond om bij te komen; de volgende dag stond alweer het volgende concert op het programma. Ook dit werd een prachtconcert, de kerk zat helaas niet helemaal vol, maar het aanwezige publiek maakte dat ruimschoots goed. Speciaal aan dit concert was dat het USKO in deze kerk al eens eerder een concert had gegeven, en wel in 2009!
Na Metz reisden we door naar Straatsburg, een prachtige stad, gelegen op het grensgebied van Frankrijk en Duitsland. Ook hier konden we ’s avonds en de dag erop eerst zelf de stad verkennen, om vervolgens een concert te geven: dit keer in de Église Saint-Jean. Ondertussen hadden we als commissie de slag te pakken en mede dankzij alle sjouwers hadden we ook hier binnen korte tijd de gehele koor- en orkestopstelling in orde. Totdat we erachter kwamen dat de pianokruk was verdwenen! Dat zou een lang concert zijn geworden voor onze klavecinist Thomas, ware het niet dat er voor ons binnen een uur een andere pianokruk werd geregeld door de vriendelijke mensen uit de Straatsburgse gemeente. Ook dit concert werd een groot succes, het publiek barstte na de laatste tonen uit in een daverend applaus en leek niet meer te willen stoppen.
Nadat ook dit concert ten einde was, restte ons nog één concert: het concert in Vianden. U heeft hierboven reeds gelezen hoe dit verliep. Voordat we onze tournee hiermee afsloten, hebben we nog een dagje doorgebracht in Trier, het oudste stadje van Duitsland dat net over de grens met Luxemburg ligt. Hier hebben wij en onze leden een heerlijk dagje doorgebracht, en konden we ons opladen voor de ‘laatste Johannes’. Na dit laatste Johannesconcert in Kasteel Vianden restte ons slechts nog de terugreis op de dag erna: de tournee was ten einde.
Heel veel dank aan alle donateurs, en aan iedereen die op welke manier dan ook deze tournee mede mogelijk heeft gemaakt: het was geweldig!
Reisco 2014